Η χορευτική ομάδα της Αθήνας που θα μπορούσε να μας έρχεται από την Καλκούτα

Ο έκτος όροφος στην οδό Αθηνάς 18, όπου βρίσκεται το στούντιο Casa de Arte Kabeiria, κάθε Σάββατο πρωί δονείται από τους ήχους μιας χορευτικής Bollywood μουσικής που, εύκολα, σε μεταφέρει νοερά στις γειτονιές της Ινδίας. Στο ξύλινο πάτωμα τα μέλη της ομάδας ABCD (Any Body Can Dance)_Bollywood Team βρίσκονται σε μια διάθεση που σε κάνει να ζηλεύεις: λικνίζονται στο εξωτικό beat συγχρονισμένα με κινήσεις γεμάτες χάρη αλλά και δύναμη. Με την επικεφαλής τους, Ειρήνη Γεωργίου, να δίνει τα προστάγματα οι Σύλβια Σοφιανού, Δήμητρα και Μαριάννα Μυρσιάδη, Κωνσταντίνα Καλούτση και Κατερίνα Βάππα ακολουθούν σε κάθε βήμα, σε κάθε στροφή και σπάσιμο της μέσης, σε κάθε άνοιγμα των χεριών της με εντυπωσιακή ακρίβεια. Και όλες τους φαίνονται απόλυτα παραδομένες σε ένα τρελό κέφι που αναρωτιέσαι από πού πηγάζει.

 Το Bollywood βρίσκεται εδώ, μπροστά μου! Στα μάτια μου ζωντανεύουν σκηνές από τις ταινίες της ινδικής κινηματογραφικής βιομηχανίας, τα μελό και οι περιπέτειες που «ντύνονται» με εκείνες τις απερίγραπτης ενέργειας χορευτικές σκηνές που συναρπάζουν τον θεατή. Από όλες τις χορευτικές ομάδες της Αθήνας, πιστεύω ότι η ABCD είναι σίγουρα εκείνη με το περισσότερο χρώμα και κέφι.


Στο κασετόφωνο, το μουσικό υβρίδιο, δημιούργημα του Bollywood, ένα χαρούμενο πάντρεμα ινδικής μουσικής, hip-hop και rap απογειώνει την ατμόσφαιρα και σταματάει μόνο στο τέλος της πρόβας αλλά τα χαμόγελα στα πρόσωπα των κοριτσιών παραμένουν. Θέλω να μάθω πώς άρχισε όλο αυτό. «Η ομάδα μας ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2014» μου εξηγεί η Ειρήνη η οποία κάνει χορό από μικρή ηλικία. «Είχα δοκιμάσει πολλά είδη χορού και γυμναστική αλλά τίποτα δεν με κάλυπτε. Μέχρι που κάποια στιγμή το 2008 η δασκάλα μου μού πρότεινε να δοκιμάσω το Bollywood. Στην αρχή γέλασα αλλά είχε δίκιο. Ήταν έρωτας με την πρώτη ματιά!».

Το 2010 γνωρίστηκε με τη Σύλβια στην 1η Ακαδημία Bollywood της Αθήνας όπου παρακολουθούσαν μαθήματα με Ινδούς δασκάλους. «Στη συνέχεια αποφασίσαμε να φτιάξουμε δικές μας ομάδες», λέει η Σύλβια. Όπως μου διευκρινίζουν το Bollywood δεν είναι γυναικεία υπόθεση. Οι άντρες χορευτές κάνουν, μάλιστα, τις πιο δύσκολες κινήσεις, ενώ συνήθως οι γυναίκες τους σιγοντάρουν. «Οι καλύτεροι δάσκαλοι είναι άντρες» μου τονίζει η Ειρήνη. «Στην Ελλάδα δεν είναι ακόμα δημοφιλές ανάμεσα στους άντρες, αλλά ούτε το latin ήταν μέχρι πριν μερικά χρόνια και τώρα το χορεύουν πάρα πολλοί. Ναι, θέλουμε άντρες στην ομάδα μας. Είναι πολύ απαιτητικός χορός και χρειάζονται γνώσεις από hip-hop και rap. Αν κάποιος το κάνει για διασκέδαση είναι πολύ καλή άσκηση. Μετά μπορείς να βάλεις τεχνική. Κάθε λέξη του τραγουδιού χρειάζεται διαφορετική έκφραση και κάθε τραγούδι είναι σαν ένα μικρό θεατρικό μονόπρακτο».


 Το Bollywood απαιτεί και ενημέρωση καθώς οι ινδοί χορογράφοι συνθέτουν συνεχώς νέες κινήσεις για τις ανάγκες των ταινιών και των βίντεο-κλιπ. Τα κορίτσια ενημερώνονται από αυτά καθώς επίσης από το ίντερνετ και τα βιβλία. Μαθαίνουν τους στίχους των τραγουδιών από αγγλικές εκδόσεις ώστε να φτιάξουν τις δικές τους χορογραφίες. «Για να το κάνεις σωστά πρέπει να το δεις με σεβασμό, να διαβάσεις», λέει η Σύλβια. «Οι Ινδοί, σαν λαός, έχουν πολλά κοινά με τους Έλληνες στην νοοτροπία. Χαίρονται όταν μαθαίνουν ότι κάνουμε Bollywood επειδή θαυμάζουν την χώρα μας». Η ομάδα ονειρεύεται να πάει στην Ινδία, αφού ακόμα δεν το έχει καταφέρει «εξαιτίας του κόστους». Πάντως, τα events που διοργανώνουν οι ABCD, όπως αυτό που έχουν προγραμματίσει στο Loukoumi Bar για την Παρασκευή 16/1, αποτελούν από μόνα τους ένα ταξίδι στο ρυθμό και το χρώμα.








http://www.protothema.gr/city-stories/article/441453/to-bollywood-einai-edo/

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Monday’s Afternoon Parties

Helen # Ελένη

Ζήσε μοναδικά - Ιστορία 6η